Ulf Kristersson – ny ledare för Moderaterna
Om mindre än ett år är det återigen val här i Sverige, och i samband med det börjar det politiska klimatet att hetta till lite extra. Har du koll på vilket parti du ska rösta på nästa år? Om inte kan det vara bra att redan nu börja sätta sig in i de olika partierna, för det har skett en del ändringar inom flera av dem. Moderaterna är ett av de partier där det just nu händer många saker, inte minst då de har fått en ny partiledare. När Anna Kinberg Batra avgick var folk nyfikna på vem som skulle ta över rollen som partiledare, och kort därefter fick vi beskedet: Ulf Kristersson. Den 1 oktober i år blev han officiellt partiets nya ledare, men vem är Ulf Kristersson och hur kan Moderaternas politik komma att förändras med honom i spetsen? Några svar på dessa frågor får du här nedan.
Vem är Ulf Kristersson?
Ulf Kristersson föddes år 1963 i Lund och är en moderat politiker. Posten som partiledare för Moderaterna fick han först i år, men han har mycket lång erfarenhet av politiskt arbete. Han började intressera sig för politik redan som ung genom att vara ordförande i Moderata ungdomsförbundet (MUF). Han har suttit i riksdagen, främst då inom socialförsäkrings-, arbetsmarknads- och utbildningsutskotten. Han har också arbetat som finanskommunalråd i Strängnäs och vide ordförande för Moderaterna i Stockholm. I Fredrik Reinfeldts regering tillträdde han som socialförsäkringsminister, där han bland annat fick i uppdrag att se över sjukförsäkringsreformen. Mellan 2014 och fram till att han nyligen tillträdde som partiledare arbetade Ulf Kristersson som Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson. Det är en gedigen meritlista, men Ulf Kristersson har också varit i blåsväder emellanåt. Som skandalomsusad politiker har han till exempel anklagats för att ha köpt en lägenhet som från början skulle gå till hemlösa personer. Förutom det hamnade han i lite blåsväder när han i en bok jämförde Sveriges arbetsmarknad med apartheid-systemet – ett rasistiskt system i Sydafrika.
Hur kommer Moderaterna att förändras med Kristersson?
Ny partiledare, ny politik? Det är alltid svårt att förutse hur (eller ens om) ett partis politik kommer att förändras med en ny ledare, men det finns alltid tendenser som man kan utgå från. Kristersson har själv sagt att hans mål är att återigen försöka stärka banden mellan, och därmed ena, alliansens olika partier. Det här kan dock vara enklare sagt än gjort i dagens politiska klimat med utomstående partier – inte minst SD – som mer än gärna samarbetar med Alliansen. Kristersson har också nämnt tre områden som han tillsammans med Moderaterna vill prioritera: jobben, rättsstaten och bidragssystemen. Här vill man strama till möjligheten till bidrag. En fråga som alltid finns på Moderaternas agenda är dessutom skatter, och dessa vill man sänka. Det här låter inte som några jättekliv åt något specifikt håll för Moderaterna, men bara framtiden kan utvisa hur Moderaternas politik med Ulf Kristersson i spetsen kommer att utvecklas.