Mona Sahlin – politisk skandaldrottning

Den nyligen 60 år fyllda socialdemokratiska politikern är född i Sollefteå och är känd för ganska många både positiva och negativa omständigheter. Hennes största merit är att hon var partiordförande i fyra år. Under åren 2007 till 2011 ledde hon sossarna i opposition då det borgerliga blocket hade regeringsmakten. Hon efterträddes av Håkan Juholt och missade därmed chansen att bli landets första kvinnliga statsminister. Redan på 80-talet var hon vice statsminister och man trodde allmänt att hon skulle efterträda Ingvar Carlsson. Så blev det inte, en orsak till det kan ha varit den så kallade “Tobleroneaffären”. Sahlin hade använt statens kontokort för privata inköp, bland annat chokladen Toblerone. Hon avgick då men återkom således som partiledare drygt 10 år senare och har haft en aktiv roll hos Socialdemokraterna under cirka 40 år.

Omtalad och kontroversiell ledare

Utöver skandalen med kontokorten har Mona Sahlin varit föremål för kritik både från media och politiker. Främst hennes arbete som Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism har kritiserats hårt men även rosats. Dock blev hon tvingad att avgå 2016 då det framkom oegentligheter som Sahlin och hennes livvakt iscensatt. Hon åtalades för osant intygande beträffande ett falskt intyg som hon utfärdat åt livvakten. I februari 2017 meddelades att Mona Sahlin har erkänt brott. Domen blev 80 dagsböter. Förutom detta har Sahlin periodvis haft obetalda skatter, skulder som hamnat hos Kronofogden. Även en dom för skattebrott kom nyligen, hennes företag hade inte deklarerats riktigt. Följden blev 50 dagsböter samt att betala en mindre summa till Brottsofferfonden. Bedömare anser att Mona Sahlins politiska karriär är över men belackare och fans verkar tro att hon är som en katt med flera liv kvar. Hon har skrivit två böcker: “Med mina ord” (1996), om bland annat affären med Toblerone och kontokorten samt “Möjligheternas Land” (2010).

Krokiga vägar för Mona Sahlin

Mona Sahlins karriär har kantats av svikna löften och spel bakom kulisserna, varvat med strålande ledarskap och en tydlig politisk ideologi. Uppväxt i ett socialistiskt hem vandrade hon vidare i sin far och mors fotspår. Fadern arbetade inom socialvården och kom därför till Nacka under 1960-talet. Hennes intressen var körsång och fotboll som aktiv spelare samt som medlem i Nacka FNL-grupp. Hon blev vice ordförande i SSU 1976 och året därpå ordförande. Mona Sahlin studerade samhällsvetenskap och tog studenten 1976 på Södra Latin i Stockholm 1976. med lämplig rekrytering Stockholm var den socialdemokratiska vägen utstakad. Som yngsta ledamot någonsin klev hon in i Riksdagen 1982 och innehade flera tunga uppdrag under åttiotalet. Men hon kom ofta i motvind, som 1991 då hon som frontfigur tillsammans med Ingvar Carlsson förlorade valet 1991. Så valdes hon till partiordförande efter avgående Göran Persson 2007. Då hade sossarna återigen förlorat makten till borgarna efter ett misslyckat val.

bezel