Spelar politikers utseende roll?

Man kan tycka att en politikers utseende inte ska vara en avgörande faktor när man bedömer deras kompetens, kunnighet eller lämplighet att styra ett land. Det är dock precis så vi människor fungerar, visar flera studier – vi dömer politiker efter deras utseende. Pekka Isoltalus, som är professor vid Tammerfors universitet, menar till exempel att politiker har blivit mer attraktiva ju längre fram i historien man går, och att undersökningar utförda idag visar att människor hellre röstar på en person som ser ”representativ” ut. Isoltalus menar att det beror på den så kallade haloeffekten, som påverkar människor till att lättare associera positiva egenskaper (som intelligens) till någon de anser ser bra ut.

För kvinnor är utseendet dock en fälla nästan hur de än ser ut. Enligt Pekka Isoltalus är det till exempel inte bra för dem att vara för attraktiva – det medför risken att människor tror att de inte kan ha några andra positiva egenskaper, utöver deras utseende. Det är dock inte heller bra för kvinnliga politiker att vara överviktiga, och de bör inte klä sig utmanande. En man i mörk kostym är statistiskt sett fortfarande den mest ”representativa” politikern.

Om man ska ge sig in i politiken, eller funderar på en annan yrkesbana som innebär att man vistas i rampljuset, är det därför viktigt att man känner sig bekväm med sitt eget utseende, för att klara av den kritik som oundvikligen kommer att riktas mot en. Är man osäker över sitt hår, och tycker det är tunt och livlöst, kan man till exempel prova att äta kosttillskottet Priorin, och om man är osäker över sin vikt kan man börja träna och äta mer hälsosamt. Vem vet, kanske kommer det att leda till några extra röster i valet?

bezel