Så blir man politiker

Att bli politiker kan vara en dröm för många – tänk att få vara med och påverka samhället som vi bor i. Man kan bli politiker på olika nivåer, det behöver ju inte vara på riksdagsnivå. Lokal politiker inom kommunen är till exempel enklare att bli, men där är det inte alltid heller så att man tjänar pengar på sitt engagemang. Man kan även engagera sig inom sin lokala partiorganisation, även om det också för det mesta sker på ideell basis. Om du vill satsa på ett yrke inom politik där du samtidigt tjänar pengar kan du dessutom utbilda dig till exempelvis presskommunikatör eller pressekreterare. Möjligheterna att få arbeta med politik på ett eller annat sätt är med andra ord många.

Utbilda sig

Personer som studerar

Om du vill arbeta partipolitiskt är det alltid bra att utbilda sig. högskoleprovet och annan matnyttig allmänbildning är viktig, men även en examen inom till exempel statsvetenskap och/eller ekonomi och marknad kan vara till stor fördel. Samhällsämnen av annan karaktär kan också vara bra att ha med sig i bagaget, liksom ledarskap och retorik med mera. Att ha pluggat utomlands under en period är också en stor merit. Du kan antingen läsa ett program på universitetsnivå eller välja att själv skräddarsy din examen genom olika kurser som på ett eller annat sätt relaterar till dessa områden.

Satsa – det är värt det

Att bli politiker kan låta som ett näst intill omöjligt uppdrag, men det är oftast lättare än man tror. Allt handlar om din ambition, vad du väljer att studera och vilken nivå du satsar på. Du kan till exempel inte räkna med att få arbeta i riksdagen på direkten, men genom att börja engagera dig lokalt kan du komma riktigt långt på bara några år. Våga därför att satsa på yrket – det är värt det!

bezel