Befinner sig liberalismen i kris?

Vissa menar att liberalismen befinner sig i en kris. I flera av världens största länder är det högern och konservativa krafter som regerar. Det har dessutom länge blåst högerut i stora delar av väljarkårerna runtom i Europa. Partier som Sverigedemokraterna i Sverige, Marine LePens Front National i Frankrike och UKIP i Storbritannien har alla uppnått framgångar i varierande grad de senaste åren.

Oavsett vilken politisk färg du själv tillskriver dig vet du säkerligen vilket projekt det är att flytta. En flytt innebär alltid att mycket behöver göras och det är lätt hänt att någonting glöms. Desto bättre då att du kan anlita en firma för att ta itu med en av de viktigaste grejerna som behöver göras i samband med en flytt: städningen. Om du verkar eller bor i Gävle med omnejd och står i färd med att flytta kan du kontakta Qleano. De ordnar med flyttstädning i Gävle och säkerställer att din lokal, lägenhet eller ditt hus går igenom besiktningen. Det bästa av allt: oavsett om du är liberal, konservativ, anarkist, socialdemokrat eller någonting annat får du tid över till just det. Tid till annat alltså. En del av den tiden kan du spendera på att fundera över huruvida liberalismen befinner sig i kris.

Ett flertal röster dödförklarar liberalismen

Många är de politiker som på senare tid ansett sig ha mandat för att uttala liberalismens dödsruna. Däribland Vladimir Putin som vid ett flertal tillfällen har fällt omdömen som gör gällande att liberalismen med dess utgångspunkt i individuell frihet är passé i en värld som alltmer präglas av kriser, konflikter och flyktingströmmar. Om liberalismen befinner sig i en kris är den mångbottnad. Ett synligt tecken beskrivs av många dock som det att liberalismen allt mer uppfattas som eliternas ideologi. Som en slags ursäkt för att lönedumpa och sparka människor i globaliseringens fotspår. Många menar också att det är precis de ökande klyftorna som konkret utgör liberalismens kris. Att en ideologi som uppfattas leda till att en stor del av befolkningen blir allt fattigare samtidigt som en mindre elit blir rikare inte kan annat än att misslyckas i slutänden.

Men den reser sig alltid igen?

Med det sagt finns det gott om människor som antar perspektivet att saker och ting är som de alltid har varit och alltid kommer att vara. Enligt dem har liberalismen alltid påståtts befinna sig i kris. Att många människor runtom i världen har vänt blickarna mot populistiska ledare som Donald Trump och Boris Johnson är helt enkelt bara en tillfällig nedgång för en idé som representerar vad vi människor innerst inne vill ha. Liberalismen går utifrån det tankesättet segrande ur alla duster, oavsett vilken den ideologiska utmanaren för tillfället råkar vara.

bezel